Bandsintown
get app
Sign Up
Log In
Sign Up
Log In

Industry
ArtistsEvent Pros
HelpPrivacyTerms
the.switch Tickets, Tour Dates and Concerts

the.switch

Poslední Nádech? The.Switch + The Truth Is Out There TOUR

Nov 3, 2017

7:00 PM UTC
I Was There
Leave a Review
the.switch Tickets, Tour Dates and Concerts

Find a place to stay

Bandsintown Merch

Circle Hat
$25.0 USD
Live Collage Sweatshirt
$45.0 USD
Rainbow T-Shirt
$30.0 USD
Circle Beanie
$20.0 USD
Easily follow all your favorite artists by syncing your music
Sync Music
musicSyncBanner

Share Event

the.switch Biography

Vznik hudebního uskupení the.switch se datuje do podzimu roku 1996, kdy se kytarista Michal Novák (tehdejší kytarista hc metalových D.N.A.) a baskytarista Pavel Sovička (působící v punkové skupině BEZ POCHYB) rozhodli rozjet seatlový projekt. Bicích nástrojů se brzy ujal Martin Čermák (také ex D.N.A.) a zbývalo obsadit už jen post zpěváka. Ten na sebe nenechal dlouho čekat a s vidinou progresivnějšího vývoje skupiny u the.switch, opustil Štěpán Šatoplet svůj tehdejší bezejmenný projekt. Ze seatlových skladeb se však s příchodem hc partiček typu headcrash, humongous fungus atd. stalo rázem hc-metalové peklo.

Štěpán stále více ustupoval od melodických linek k silovému řevu, který hnal celou partu směle kupředu. V tehdejší době takto smělá a tvrdá hudba našla záhy odezvu z řad fanoušků a to zejména mezi vyznavači extrémních sportů jako jsou skateboarding a snowboarding. Na jaře 1997 sebevědomá skupina nahrává ve zkušebně svůj první hned 12ti písňový demosnímek a bez jakýchkoliv servítek ho posílá do uznávaného časopisu bigbeng! k recenzi. Při poslechu této demonahrávky dnes zjišťujeme, že se jednalo o čin skutečně troufalý. Nicméně recenze nedopadla zdaleka tak špatně (k našemu dnešnímu údivu) a rozšířila skupině pole působnosti i za hranice rodného okresu Příbram.

Po personalní změně na postu bubeníka, kdy Martina nahradil Tomáš Hejlík (Galan Marten), směřovala skupina směle vpřed a upevňovala si místo na české klubové scéně zejména vytrvalým koncertováním a každoročním nahráním nového materiálu vydávaného vždy ve vlastním nákladu. Díky vytíženosti jednotlivých členů the.switch nikdy nebyl dostatek času plně zabezpečovat booking, management a promotion, a tak si uskupení velice pomalu, ale poctivě vyšlapávalo svojí cestičku malými krůčky na vrchol.

Vše nabralo ty správné obrátky až s vydáním (opět ještě ve vlastním nákladu) EP Mutual Assured Destruction. Materiál už velmi vyspělý po hráčské stránce, navíc obdařený kvalitním, originálním zvukem přesvědčuje téměř každého posluchače a to i z řad uznávaných kritiků, že „the.switch patří v naší republice ke špičce hardcore crossoverového pole“ (P.Korál, &Music).

Krátce po vydání tohoto CD se nám podařilo navázat kontakty s několika odborníky z oblasti filmu a začaly velké přípravy na natáčení prvního videoklipu na píseň „Závoj“ ze zmíněného EP. Samotné natáčení probíhalo v červnu 2002, další fáze (vyvolání, grading, off-line a on-line střih) se však díky vytíženosti celého filmového štábu protáhly až do března následujícího roku. Výsledkem je však klip ve špičkové kvalitě (35 mm film), jež je naprosto srovnatelná s úrovní amerických videoklipů z hudebního kanálu MTV. Současně s dokončováním prací na tomto videu se nám podařilo navázat spolupráci s agenturou MAFO zastoupenou Martinem Fořtem, který se stal jakýmsi patronem v našem dalším počínání. Spolupráce však neměla dlouhého trvání a the.switch se vrací k předchozímu modelu self-managementu.

Rok 2004 se stal pro kapelu do té doby nejúspěšnějším rokem o kterém se dá hovořit jako o zlomovém. V soutěži Broumovská kytara jsme obsadili nejvyšší příčku, čímž jsme si zajistili prostor pro produkci na letním festivalu RockForPeople. Další soutěž, do které jsme se přihlásili, byla Jim Beam Music 2004. Ze 400 kapel jsme se dostali mezi nejlepších osm. Na Rock For People v rámci semifinále se nám podařilo zabodovat a postoupit do finále společně se skupinou LUS3. Jako finalistům zmíněné soutěže nám bylo nabídnuto odehrát několik velkých koncertů po boku Koller Bandu v čele s Davidem Kollerem (ex-Lucie).

Tento rok také opět ve vlastním nákladu vyšlo regulérní debutní album nesoucí název Beautiful. Kritiky nešetřily v recenzích superlativy a skupině se tak podařilo vystoupit na pomyslný vrchol amatérské scény. S vydáním alba se spustil kolotoč rozhovorů v rádiích, promo focení, účasti v hudebních pořadech všech českých televizních stanic (Noc s andělem, H.I.T., Madhouse a Inbox na óčku), výrazně stoupl počet zájemců o účast the.switch na různých koncertech či festivalech.

Alba Beautiful si všimly už i některé americké servery a tak the.switch zajišťují promotion a distribuci CD ve spojených státech. Čerstvě po obdržení velmi prestižního titulu: Vítěz soutěže Jim Beam Music 2004 a po skvělém turné se skupinou KollerBand a nezapomenutelných vystoupeních na tuzemských festivalech počaly přípravy materiálu na následovníka Beautiful.
Začátkem roku 2006 bylo připraveno a pečlivě vyladěno 12 nových skladeb. Nové album s názvem SVIT se nahrávalo původně v pražském studiu Hostivař, poté se celý proces přesunul do studia YGLOO kde proběhly zbývající dotáčky a finální mix. Mastering po jistých neshodách s New Yorským prestižním studiem Masterdisk zajistil Boris Carloff ve fantastickém studiu Velvet Mastering. S vydáním alba jsme si tentokrát nechali pomoci od mladého a ambiciózního vydavatele Lukáše Rychtaříka (Championship records). Kritici opět svorně zdvihli palec i nad tímto počinem a mediální masáž opět rozvířila vody okolo the.switch. Album se po prvním měsíci dostává na 24. příčku prodejnosti (žebříček centrálního distributora Panther) a po prvních třech měsících je první náklad 1000 kusů téměř celý rozprodán (přesně kolem 850 ks). Rádio rockzone se snahou podpořit mladé nezávislé umělce nasazuje druhý singl do denní rotace, píseň Teď, a vzápětí další (Peruť). Ten je zároveň podpořen videoklipem, který vzešel opět z dílny poloprofesionálního filmaře krávy (krava.net). Premiéra klipu Peruť proběhla v pořadu Superpomeranč na ČT2, kde členové the.switch vystupují jako hosté Martina Zellera. Po totálním úspěchu videoklipu "Závoj" v pořadu Superpomeranč (od nasazení na prvním místě, kde setrval celé 4 týdny, až do systémového stažení z vysílání), se i videoklipu k písni Peruť dostává neuvěřitelné podpory a zaznamenává stejně fantastický výsledek. Kapela the.switch se také dostává do časopisu FILTER, kde získala celostránkový profil a skladbu na přiloženém CD sampleru (náklad 30 000ks). Dalším velkým úspěchem byl dvoustránkový profil ve výročním 250. čísle Rock & Pop a skupina the.switch vystupuje jako čestný host na výročním koncertě zmíněného časopisu po boku Wohnout a Visací zámek. Tento koncert natáčí Česká televize pro pořad Noc s Andělem.

V současnosti the.switch stále vytrvale koncertují po celé ČR a začínají připravovat skladby na nové album, které by mohlo vyjít koncem roku 2007. Dále uvádíme pouze v bodech:

* 2006 - červen/prosinec - skladby Teď a Peruť (Svit) obě v andělské dvacítce Radia Rockzone v A rotaci
* 2006 - listopad - videoklip k písni Peruť 4x první v hitparádě na ČT (superpomeranč)
* 2007 - leden - skladba Peruť na druhém místě hitparády radia Wave
* 2007 - leden - the.switch ve finále Jack Daniels Music (koncert přenáší ČT do pořadu Noc s Andělem)
* 2007 - únor - the.switch vystupují živě v STV, pořad METRO
* 2007 - únor - the.switch získávají cenu Óčka v kategorii Hard n Heavy
* 2007 - březen - skladba TEĎ na kompilaci časopisu FILTER (náklad 30 000 ks)
* 2007 - duben - nominace na desku roku (SVIT) v anketě hudebních kritiků Břitva 2006
* 2007 - září - the.switch se dostávají do prvního kola mezinárodní soutěže kapel Bodog Battle of the Bands o smlouvu za milion dolarů
* 2008 - leden - the.switch se dostali v Bodog Battle mezinárodní soutěži mezi 12 nejlepších kapel z Německa a okolních zemí ze 4000 přihlášených skupin
* 2008 - červenec - přípravy na novou desku jsou v plném proudu, probíhají jednání s producentem Ecsonem Waldezem
* 2008 - listopad - Nahrávání první části trojdílné série s pracovním názvem Na Dosah ve studiu Davida Kollera a studiu Biotech s producentem Ecsonem Waldezem
Read More
Crossover
Metalcore
Emo-crossover
Grunge
Rock
Rock And Roll
Follow artist