Bandsintown FistBandsintown Text
Search for artists and concerts
Search for artists
Hamburger Menu Icon

Staffan Ernestam

Dec 16th 2016 @ Conventum Kongress

Örebro, Sweden
I Was There
Friday, December 16th, 2016
7:30 PM
Conventum Kongress
Örebro, Sweden

En musikalisk resa med Jeremias i Tröstlösa och Gustaf Fröding.


Succé konserten är tillbaka. Staffan Ernestam har komponerat ny musik till okända dikter av Jeremias i Tröstlösa och Gustaf Fröding. Materialet består av ett urval texter från hundratals brev, anteckningar och tidningsurklipp. De glömda dikterna återfanns djupt inne i arkiven. I konserten De Glömda den 16:e december framförs de för första gången på Conventum Kongress.


Urpremiären för De glömda hölls den 8:e januari på Rikssalen Örebro Slott. En bejublad konsert med stående ovationer och strålande recensioner.


”En lysande kväll på Slottet. Vi i publiken åker förnöjt genom kulturskatten.
Spetskompetens och djup eftertanke, det går inte att värja sig”.
+ + + + NA


Historien kring De Glömda i


År 2014 hittades en svart anteckningsbok från år 1929 med handskrivna noteringar av Jeremias i Tröstlösa. Den inleds med raderna – Otryckta dikter och fragment av Gustaf Fröding. Fyndet ledde djupare ner i arkiven och en mängd okända och opublicerade dikter hittades.


Fredagen den 16:e december kl 19.30 framförs de tonsatta texterna på Conventum Kongress. Biljetter köpes på tickster.sefrån lördagen den 17:e September.


Om bandet
Staffan Ernestam är gitarrist, sångare, kompositör och bildkonstnär och är känd bla från Jeremias Session Band och som medlem av 60 års jubilerande kulturinstitutionen Sven-Ingvars. År 2008 kom albumet ”Trastland” som blev en stor framgång och Staffans musik i samklang med Jeremias dikter skapade något nytt. År 2012 släpptes uppföljaren ”En Kväll i Tröstlösa”.


Bandet består av: Robert Ivansson/bas, Clas Olofsson/gitarr, Niclas Bäcklund/sax och flöjt, Peter Nygren/piano och Jörgen Wall/trummor.


Om Jeremias och Gustaf Fröding
Jeremias (1868-1967) var i början av 1900 talet en av våra mest folkkära poeter. ”Han är en av landets främsta poeter och ett besök i Närke vore omöjligt utan att träffa Jeremias” skriver Svenska Dagbladet år 1928. Jeremias var god vän med sina stora samtida: Heidenstam, Engström, Strindberg och Fröding. Men närmast bortglömd när han dog vid 99 års ålder. Flera av hans tonsatta dikter är evergreens i den svenska visskatten. Mest kända är Man borde inte sova och Tess Lörda´n.


Gustaf Fröding år (1860-1911) debuterade år 1891. Han blev trots sitt korta liv något av en folkets nationalpoet. Frödings psykiska hälsa var vacklande och han vårdades under långa perioder på sjukhus. En sinnlig och virtuos poet som lever vidare genom sina dikter.