Bandsintown
get app
Sign Up
Log In
Sign Up
Log In

Phone icon
Get App
Artists & VenuesPromotersHelp
PrivacyTerms
Søs Fenger Tickets, Tour Dates and Concerts

Søs Fenger

Dec 18, 2018

6:30 PM GMT+1
I Was There
Leave a Review
Søs Fenger Tickets, Tour Dates and Concerts

Share Event

Søs Fenger Biography

Biografi
Søs Fenger

Hvordan beskriver man 25 års karriere, 11 album? Søs Fenger er et kæmpe ikon på den danske musikscene; hun har turneret landet rundt i mange år, udgivet plader siden slutningen af 80’erne, deltaget i utallige talkshows, TV-programmer og velgørenhedsprojekter og charmet fans igennem mere end to dekader.
Det er 25 år siden, at danske musikfans for alvor blev introduceret til Søs Fenger. Hun startede sin musik-karriere med at synge kor for bl.a. Nanna og Stig Møller, men fik for alvor etableret sit navn med udgivelsen af albummet ”News”, hvor hun trådte hun ind som frontfigur i et af periodens mest populære danske bands og lagde stemme til langtidsholdbare hits som ”Jeg elsker dig” og ”Du er”. Hun sang også med på en af 80’ernes mest populære singler ”Den, jeg elsker” og lagde stemme til ”Ticket To Peace” med Moonjam. Parallelt optrådte hun sammen med sin storebror, Lars Fenger, i soul-orkestret Love Construction, som fyldte klubberne landet rundt. I 1985 giftede hun sig under massiv mediebevågenhed med sangeren Thomas Helmig og i januar 87 forlod hun overraskende News for at rejse med Moonjam gennem USA som en del af Next Stop Nevada-projektet mod atomprøvesprængninger i ørkenen og sang sommerhittet "Ticket To Peace". I 1988 var Søs Fenger med på Love Constructions album “Caught In the Act”, der var produceret af Kasper Winding og modtog samme år B.T.s læseres pris som Årets Sangerinde. I 1989 blev Thomas Helmig og Søs Fenger skilt. Senere samme år blev solokarrieren indledt med succespladen ”Vinterdage”.

”Mit første solo album tog mig tre år at lave, fordi jeg nedlagde hele projektet i flere omgange. Jeg syntes ikke, jeg var stærk nok til at stå alene, efter at have været del af en godt sammentømret gruppe, News, hvor alle delte ansvar og alle var talsmænd. Jeg var ikke helt klar over, hvilken slags plade jeg ville lave, jeg ville nødig sættes i bås, og det kom der et ekstremt forskelligartet album ud af. Heldigvis gav det på en eller anden måde mening for andre. Den blev produceret af Billy Cross, Per Frost, Peter A.G. Nielsen, Thomas Helmig, Søren Nørregaard, Morten Wulff, Mads Michelsen, Jeppe Saugmann og mig selv.”

Pladen var en kæmpe succes og nogle af de mest elskede sange som f.eks. ”Holder øje med dig”, ”Hvor end jeg går hen” og titlen-sangen ”Vinterdage” er at finde på albummet. Søs Fenger skrev nummeret "Hvis du vil ha mig", der blev produceret af Helmig, og tekst til tre af de 12 numre, men fik ellers hjælp fra bl.a. Sanne Salomonsen, Marie Bergman, Elisabeth og Peter A.G. Nielsen. Sidstnævnte skrev albummets titelsang og sang med på duetten "Hvor end jeg går hen". Den solgte 70.000 eksemplarer inden året var omme og senere i alt mere end 150.000. Og efter en 17 måneder lang turné-pause tog Søs Fenger på tour med både ny musik og nyt band. Turnéen blev en succes og viste også, at country var blevet stueren på rockscenen. I februar 91 fik Fenger en Grammy som Årets Rocksangerinde. Efter denne succes og en masse turné-arbejde havde Søs Fenger brug for at komme ned i tempo og søgte inspiration i jazzens verden. I 1992 udgav hun pladen ”On Holiday”, som var cover-numre fra den amerikanske jazz-sangerinde Billie Holidays store sangskat.

”Vi havde haft stor success med Vinterdage, men jeg havde ikke lyst til at lave et album mere efter samme opskrift; jeg var nybagt mor, havde lyst til at skrue ned for pop-blusset og jeg havde lyst til at udforske mit eget potentiale indenfor en genre, jeg ikke kendte så godt. Jeg havde fået en stor Billie Holiday-samling af en kær ven og fik ideen til at indspille egne fortolkninger af mine personlige favoritter efter en køretur alene igennem Europa i en rød Mercedes sportsvogn fra 1956 med Billie i baggrunden nonstop. Jeg startede med at spørge Niels Henning Ørsted Pedersen om han ville være med og han sagde sgu ja! Niels Lan Doky, Lennart Gruvstedt og en stor håndfuld af fantastiske svenske og amerikanske musikere hjalp mig og Billy Cross med at gøre det til mit eget udtryk. ”

Det var et modigt og godt valg, som blev hyldet af både fans og anmeldere. I efteråret, hvor pladen havde solgt 50.000 eksemplarer(dengang uhørt for en jazzplade), turnerede hun i Sverige og Danmark med et jazz-repertoire.
To år efter udgivelsen af jazz-pladen kom ”Et kys herfra”. Den blev indspillet i Stockholm, der pga ægteskabet med Henrik Janson var Søs Fengers bopæl på daværende tidspunkt. Derfor satte en masse dygtige svenske musikere deres præg på pladen.

”Jeg boede i Stockholm med min lille familie og det var oplagt, efter stor success med Holiday, at prøve at kombinere de stilarter, jeg elskede, pop, soul og jazz. Jeg skrev det meste af materialet med min daværende mand, og far til vores søn, Henrik Janson. Jeg havde desuden mulighed for at få stryger-og blæserarrangementer på de sange, der havde behov for det PLUS at invitere et par af mine musikalske helte til at spille solo på nogle sange: Toots Thielemanns og Randy Brecker! Derudover medvirkede de bedste musikere fra det stockholmske miljø, det var en kæmpe produktion, og starten på et helt fantastisk samarbejde med Brødrene Janson, som producere og arrangører.”

Og selv om hun fik hjælp af jazzstjerner som Randy Brecker og Toots Thielemans, var der også bidrag fra popmusikken mere etablerede danske navne som Lars Muhl og Elizabeth, som skrev teksten til titelmelodien, hvor Stig Kreutzfeldt lavede musikken. Det er stadig et af Søs Fengers største hits.
Allerede året efter, i 1995, begyndte hun at indspille med musikere som bl.a. Emil de Waal, Jonas Krag og Jacob Andersen. Sange der blev til i den tid var mørkere og mere rockede og kredsede i høj grad om det forliste parforhold til svenskeren Henrik Jansson. Albummet ”Camouflage” udkom i 1996.

”Tilbage i København efter ca. fem år i Stockholm og med et alvorligt brud i bagagen, vælger jeg at lave et album, som er mere dystert og trist, end jeg havde prøvet før, der var helt klart et ønske om at prøve at grave mig dybere ned i den melankoli, jeg befandt mig i. Jeg starter imidlertid pladen med at hylde mine venner og at rose mig selv for at jeg tør vælge min egen vej. Det var en slags selvsuggession... Jacob Andersen var en utroligt forstående og tålmodig producer! Jeg er mere og mere bevidst om at det er vigtigt for mig at synge egne tekster, så meget, jeg kan få lavet og jeg er meget bevidst om det visuelle udtryk på coveret, jeg var vred og følte mig lidt vanvittig i den periode, ude af balance.”

Et af de helt store sange fra albummet, ”Bliv min” spillede Søs Fenger selv solo-guitar. Nummeret er skrevet sammen med Nikolaj Steen.

Efter otte år og fire soloalbum havde Søs Fenger lyst til et opsummerende tilbageblik i 1997. De mange hits skulle dog ikke stå alene og derfor drog hun til Los Angeles for at indspille to helt nye sange.

”Jeg tager til Los Angeles og indspiller de to nye sange med produceren Rick Neigher, hvoraf det ene ender med at blive titelnummeret En gammel Flamme. Vi vælger desuden at inkludere de tre støttesange, jeg har arbejdet med sideløbende med mine egne plader, henholdsvis Den jeg Elsker (1988), Ticket to Peace (1990) og Inderst Inde (1997).”

Tre år senere kommer albummet ”Søs”, der igen rummer helt nye sange.

”Albummet er indspillet i Oslo med Ole Evenrude og København med Peter Mark og mig selv som producere og mixet i Gøteborg. Jeg kredser stadig om den svære kærlighed, men også om det skrøbelige liv, en af teksterne, Lille Søster, handlede om Britney Spears og hendes kometagtige karriere, om hvorvidt man kan klare presset fra medierne og musik-købmændene i så ung en alder, jeg syntes, at hun virkede som om hun hang i en tynd tråd. Albummet afsluttes med ”Stille”, et af de eneste dansksprogede numre, Søren Nørregaard har skrevet, utroligt smukt spillet af Hannibal Gustafsson på guitar og Soma Allpass på cello.”

Efter udgivelsen af albummet ”Søs” og endnu en del turneren var det tid til at skabe et nyt samarbejde og en ny lyd. Det endte med trioen: Søs Fenger, Martin Brygmann og Peter Biker. Trioen har arbejdet tæt sammen i hele forløbet omkring kompositioner, a&r og produktion og resultatet blev albummet ”Beverly Way”, der blev udgivet i 2002. Lyden var Martin Brygmann-poppet tilsat Søs Fengers blide vokal og titelnummeret blev et hit på radio.

”Med dette album ville jeg bryde med det traditionelle, underspillede og diskrete udtryk, jeg havde lyst til at lave ren og storladen pop. Jeg skrev to sange helt selv, hvilket var en stor ting for mig og alle resten af sangene sammen med Martin Brygmann og teksterne sammen med Joshua Stander og Ruben K. Det tog os to år at gøre det færdigt og det var et kæmpe stort og ambitiøst projekt! Vi (især min gamle ven fra News, Peter Biker, som producerede det hele) puklede i studiet og var utroligt stolte over vores resultat. Mehran Zandian lavede et smukt, enkelt cover.”

Bent Fabricius Bjerre kiggede forbi en sommerdag og smed en sangbog foran Søs Fenger og spurgte om hun ikke havde lyst til at indspille nogle af hans sange. Det blev til samarbejde omkring pladen ”Nøglen til paradis”, som var fine fortolkninger af klavervitousens katalog. Pladen udkom i 2004.

”Jeg begyndte at bladre i bogen og fandt mange melodier, jeg aldrig havde hørt før, eller ikke kunne genkende, så jeg fokuserede på teksternes indhold og ikke på om de var kendte eller populære. På den måde, blev det til mine yndlings på samme måde som da jeg valgte Billie Holiday sange. De sagde mig noget – og jeg syntes, at jeg kunne kende mig selv i ordene og give dem en personlig fortolkning. Jeg genoptog samarbejdet med Brødrene Janson, det var en selvfølge, at de skulle producere og arrangere Bent’s musik! Og det blev en dejlig blanding af nordisk jazz-vals og bossa nova.”

Tre år senere blev Søs Fenger spurgt om hun ville være med i et pladeprojekt med vuggeviser som omdrejningspunkt.

”Det første krav, jeg stillede var, at det skulle være musik, som de voksne også ville kunne sætte pris på, med arrangementer, der respekterede, at det var vuggeviser. Jeg kontaktede min ven Minh Doky, som jeg har spillet mange jazzkoncerter med, og bad ham producere albummet. Helt stille og roligt, med kærlighed til musikken og et ønske om at stimulere børn og voksne med en ”afslapnings-plade”. Jeg har fået rigtig mange breve fra glade forældre, der sætter pris på vores valg af sange og stilen, som åbenbart kan skabe en rolig stemning, selv hos kolik-børn og i store børneflokke.”

Pladen ”Vuggeviser” udkom i 2007.

I 2009 udkom albummet ”Stjernenat”, der kan betragtes som er en gave til det publikum, der har fulgt sangerinden gennem årene og har været med, når kendte sange med tiden har fået nyt liv af hendes lydhøre og meddigtende orkester.

”Jeg har spillet i ca ti år med den samme trio. Vi havde udviklet et meget fint akkustisk udtryk og spillede mange intim-koncerter. Det har udviklet sig til nogle ganske anderledes og fine versioner af mange af de mest kendte sange fra mit bagkatalog. Det gav mening at få den stemning ned på en plade. Jeg valgte at lave den med Rune Nissen. Udover de mange fortolkninger af ’gamle’ hits, skrev jeg tre nye sange, som også fik lov at komme med. Her kunne jeg mærke, at jeg fik en følelse af, at være godt på vej som sangskriver. De tre sange er: ”Stjernenat”, som var en hilsen til min far, som døde, da jeg var lille, kærlighedssangen ”En Evighed af Dig” , og ”Du & Jeg”, som jeg skrev musikken til sammen med min søn og hans far.”

Sangskrivningen i forbindelse med ”Stjernenat” gav Søs Fenger mod på mere og når man runder et skarpt hjørne giver det lyst til eftertanke. Grundideen bag ”Nogle gange er man så heldig at man ikke når at tænke sig om” er at et hvert menneske består af en masse dele; forskellige sider, følelser og personlige træk. Jo ældre man bliver, jo mere kan man ’slutte fred’ med alle sine sider og forstå, at det er alle delene, der skaber den helhed, der er dig. Det er lige så uundværligt at være kedelig og trist, som at være fantastisk og vild. Som en reference til netop denne tanke er coveret lavet som et maleri, man kan male efter numre. Det er først, når man har malet alle de forskellige dele, at man får hele billedet at se. Pladen udkom i år, 2011.

”Jeg har fået prikket hul på en inspirations-bobble, og begynder at få en masse ideer til sange, jeg vil lave, emner, jeg har lyst til at synge om, historier at fortælle. Jeg udvikler mig og mærker at jeg bliver modigere og stærkere, jeg er mindre blufærdig og mindre bange for at træde ved siden af. Begynder at skrive med Jonas Krag og det går virkelig godt, vi starter med ”Den Låste Dør” efter et smukt oplæg Jonas havde lavet. Jeg tager et afbræk på en uges ”skrivelejr”, hvor jeg møder en masse nye mennesker. Det er en kæmpe oplevelse, der på anden dag resulterer i ”Kun Et Liv”, skrevet af Anders Borgius, Mikko Tamminen og mig. Næste dag møder jeg Thomas Schulz og Philip Halloun og vi skriver ”Dage, Måneder, År”. Jeg ved at dette album har en kæmpe betydning for mig selv som musiker og menneske.”

Søs Fengers musikalske ballast bestod dengang som nu af såvel Stevie Wonder og James Brown, som Bonnie Raitt og Elton Johns plader fra 1970’erne og ikke mindst jazzgiganterne Billie Holiday, Chet Baker, Miles Davis og John Coltrane. I dag får klassikerne følgeskab af vidt forskellig musik. Det er alt fra Coldplay, Depeche Mode og U2 til nyere navne som Bon Iver, Kings of Convenience, Duffy, Lily Allen og Feist og danske Turboweekend, Nordstrøm, Birk Storm og De Sjældne. Hendes søn holder hende opdateret med elektronisk musik og inspirerer med sin åbenhed og nye lyde.

Ved siden af musikken maler og tegner Søs Fenger og er passioneret omkring havearbejde. Desuden er hun engageret i en række humanitære og velgørende organisationer. Hun er bl.a. ambassadør for Børnecancer Fonden, støtter AIDS-Fondet og Nanu, der arbejder for bedre vilkår for børn i Grønland. Søs Fenger er desuden ambassadør for Stop Racismen og kampagnen ”Giv racismen det røde kort”. Hun sidder i bestyrelsen for Natteravnene, hvor man arbejder for at skabe mere lokal sikkerhed og hjælper børn og unge til øget livsglæde. Hun nøjes ikke med at mødes med bestyrelsen, men tager også med ud og spiller, når Natteravnene åbner en ny afdeling.

Se mere info om Søs Fenger og aktuelle koncertdatoer på www.sosfenger.dk

Fakta:
Charlotte ”Søs” Fenger.
Født 2. december 1961, Kgs. Lyngby.
Bor på Østerbro i København
Mor til sønnen August.

Soloudgivelser:
”Vinterdage” (1989)
”On Holiday” (1991)
”Et Kys Herfra” (1994)
”Camouflage” (1996)
”Gamle Flammer” (1997)
”Søs” (2000)
”Beverly Way” (2002)
”Nøglen Til Paradis” m/Bent Fabricius-Bjerre (2004)
”Vuggeviser” (2007)
”Stjernenat (2009)
”Nogle gange er man så heldig at man ikke når at tænke sig om” (2011)
"Vintermåne" (2017)
"På Vej"(2019)
Read More
Follow artist