Bandsintown Logo
Oct
28
Reformationens musik - til glæde og frihed.
Saturday, October 28th, 2017
4:00 PM
Reformationens musik
- til glæde og frihed.

Martin Luther: fra ”Lob und Preis de die löblichen Kunst Musica”
Af alle glæder på denne jord, ej findes der så stor,
som den jeg giver med yndig sang og mangfoldig instrumenters klang.

Ikke uden grund blev Martin Luther kaldt Nattergalen fra Wittenberg. Han satte musikken højt og mente, at den havde fandtes siden skabelsens tid. Luther mente, at musik kunne glæde de bedrøvede, opmuntre de fortvivlede, neddæmpe et hadefuldt sind og fordrive Djævelen. Næsten al musik var gavnlig og god, mente Luther, men den var allerbedst, hvis den blev brugt til at prise Gud. Christian IV’s Vokalensembles otte sangere med dirigent Ruben Munk kan uden tøven tilslutte sig Luthers opfattelse af musik, og vil med dette koncertprogram fejre musikken sammen med 500 året for reformationens indførelse.

Gammelt...
På programmet er der spændene komponister som Lassus, Praetorius , Hassler, Schütz og danske Mogens Pedersøn, samt andre der skabte den nye protestantiske kirkemusik. Det er skøn musik, der rummer en friskhed og karskhed og er direkte i sin kommunikation med lytteren og lige i den Lutherske ånd.

...og nyt!
Jubilæet er også oplagt anledning til at præsentere et helt nyt værk med udgangspunkt i Luthers idéer om musik. Derfor har Christian IV’s Vokalensemble bestilt et værk af komponisten Mikkel Andreassen (Vor Frelsers Kirke, Esbjerg). Værket tager udgangspunkt i en mosaik af tekster, der relaterer til kernebegreber hos Luther. Teksterne er udvalgt i samarbejde med teolog Julie Damlund (Lundehus Kirke) og kredser om temaer som frihed, retfærdighed og troens gave.
Selvom Luther fornyede kirkens syn på musikken, havde han ikke intentioner om at forkaste musikken fra den katolske kirke, som man ellers kunne fristes til at tro. Dette understreger hvor begejstret han var for musik og hvor stærkt han følte den. Det er denne begejstring og glæde Christian IV’s Vokalensemble ønsker skal være essensen af koncerten, og som de vil formidle videre til publikum.